Munkavédelmi szabályzatkészítés


A munkavédelmi szabályzatkészítés alapvető feladatok közé tartozik. A munkavédelmi szabályzatnak tartalmaznia kell egy olyan át fogó és egységes megelőzési stratégia kidolgozást, mely magában foglalja a szervezetre vonatkozó munkavédelmi szabályokat és feladatokat.

A munkáltató nem kötelezett munkavédelmi szabályzat készítésére. A jogszabályok értelmében saját maga határozhatja meg a munkavédelmi követelmények teljesítési módját, vagyis rendelkezhet egyedi utasításban és szabályzatban egyaránt. Azonban az egyedi utasításoknál lényegesen egyszerűbb és hatékonyabb megoldást kínál a munkavédelmi szabályzat elkészíttetése. Ez a szabályzat minden szükséges információt, követelményt, és eljárást egyetlen egységben foglal össze. A munkavédelmi szabályzat formai és szerkezeti elemeire vonatkozóan nincsenek megkötések.

Miért érdemes a munkavédelmi szabályzat elkészítését szakemberre bízni?

A munkavédelmi szabályzat elkészítése megfelelő módon nagyfokú összehangolást és együttműködést igénylő feladat. Mert egy-egy szabályozási kör (pl. egyéni védőeszközök juttatása) munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül, további a dokumentum elkészítésében a foglalkozás egészségügyi szolgáltatót és az esetleges érintett szakembereket (jogi, műszaki stb.) is be kell vonni. Éppen ezért, az elkészítést célszerű munkabiztonsági szakemberre bízni, hogy biztosan minden szükséges kitétel benne legyen, és a megfelelő módon kerüljön bele a dokumentumba.

Amennyiben bármilyen kérdése merült fel a munkavédelmi szabályzatkészítéssel, akkor hívjon minket bizalommal! Kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére és megválaszolják minden felmerülő kérdését!